The Business of Staying Alive
סוגת הספרות החזותית המתקיימת בטווח שבין הנובלה הגרפית ל'פואטיקה החזותית' מאופיינת בכך שתוכן הספר מובא בעיקר באמצעים חזותיים. הצילומים מתוך הנובלה הגרפית The Business of Staying Alive אשר ראתה אור בהוצאת Salomon & Daughters, מציגים ומגחיכים את סכנת המוות שבחיים באמצעות 12 פרקים, המוקדשים, כל אחד לקטגוריה מובחנת אחרת ומדגימים וממחישים את הדרכים והאופנים בהם ניתן לפגוש במוות: The Outdoors, Cancer, The Ocean, At War, At Home, In the Dark, On the Road, Crime Natural Disasters, Religions, Miscellaneous. (בטבע, מחלת הסרטן, בים, במלחמה, בבית, בחושך, על הכביש, פשע, אסונות טבע, דתות, שונות)
העיסוק בנושא המוות באופן חזותי על ידי הנכחה שלו ושל הפחד ממנו, מוכרת עוד מאז ימיי הביניים. 'ריקוד המוות' שימש דימוי אלגורי מוכר של המוות הרוקד בשרשרת ארוכה ועליזה עם קיסרים, אצילים ועד אחרון פשוטי העם אל הקבר. זהו סוג של Momento Mori ('זכור את המוות') העונה על הצורך האנושי להכיר בשבריריות החיים ובהיותינו בני חלוף כנגד המוחלטות ונצחיות המוות. כיום המוות מורחק ומודחק משגרת היום יום שלנו, יחד עם כך שהעולם לא הפך פחות אכזרי, ועל אף המאמצים העצומים להשאר בחיים – בסוף כולנו נמות.
המוטו של הספר Danger is Everywhere ('הסכנה בכל מקום') … מגדיר את נקודת המוצא של הציר עליו נע הספר, בין הפחד הקמעי מן המוות – לבין תאוות החיים. בהמשך נמתח הציר בין הנימה נטולת הסנטימנטים של מיון הקטגוריות והבאת הדוגמאות, לבין ההגזמה והחזרתיות האובססיבים. כך מותך הטרגי עם הקומי, חוסר האונים עם הארגון והלקוניות עם השבריריות. הגרוטסקה וההגזמה התיאטרלית נמהלים בפאתוס, בחמלה ובאימה עד להתמזגות לכדי עמדה פטאליסטית משחררת.
הספר משמש כמגדיר אפשרויות וסכנות, ובו זמנית מתבונן בפחד עצמו. הקריאה בו מתקיימת בכמה רבדים במקביל – בקריאה של כל סצינה בנפרד, בחיבור של הסצינות בכל קטגוריה לכדי תמונת מצב, עד להצטברות המקאברית של כל 12 הקטגוריות. האמצעים החזותיים המתכתבים עם טכניקת הקרוס אצ'ינג המסורתית, לצד הסגנון הקומיקסי הנאיבי שותפים גם הם להווצרות תחושה של הזרה. זו מזמנת החלפה של נקודת המבט למבט חיצוני ורפלקטיבי בנושא הטעון והמורכב של המוות.
מרב סלומון, דצמבר, 2016.
גרנטה 5 – שפות זרות | דצמבר, 2016
