הקא Heka
האלכימיה, כפי שהתפתחה למן העת העתיקה ולאורך ימי הביניים, היא אמם של המדעים המודרניים כפי שהם מוכרים לנו כיום. אלכימיה היוותה שדה רחב בטרם נפרדה הדת מהמדע, הפיזיקה מהמחשבה המטא-פיזית, הרפואה מהכישוף. התיאוריות האלכימיות השונות הדגישו את הטרנספורמציות ותהליכי ההתמרה של היסודות. מרבית האלכימאים הניחו שבחומרים השונים כמוסים כוחות מאגיים שאותם ביקשו לחקור. המצרים הקדמונים, למשל, האמינו שעולמנו מלא ביצורים בלתי נראים ובכוחות נסתרים המלווים ומניעים את התופעות הגלויות. לכן, לחשים, טקסים דתיים, קוסמים, מרפאים ומכשפים היוו חלק בלתי נפרד מן החברה.
הקא (Heka), היא כינוי מצרי עתיק כוללני לכישוף, פרקטיקה פסאודו מדעית, שיטתית ומאורגנת, שבמסגרתה משמשים ריטואלים, חפצים, שיקויים ומנטרות לצורך התמודדות עם סוגיות, כגון: יחסים, זוגיות, בריאות, רוחות רעות ועוד. המילה התגלגלה ללשונות רבות וקיבלה משמעויות קרובות. כך למשל בגרמנית, הולנדית, איטלקית ועוד.
התערוכה נוצרה בתגובה לנושא השנתי של התערוכות באלפרד: שריפת גשרים. השם הקא (Heka), שאול מפרקטיקת כישוף שבה הקסם נתפס כאנרגיה ראשונית, עוצמתית וכאוטית שיש לתעל דרך תבנית, על מנת לרתום אותה לצורך השפעה ושינוי. האמניות רוצות לחולל שינוי בעולמן ולהשאיר מאחוריהן דפוסים מכשילים וזיכרונות כובלים. הן הכישוף והן מעשה האמנות נשענים על המצאה של "יש מיש". כמו במעשה אלכימי, העבודות בתערוכה עוסקות בטרנספורמציות. הן מצויות על רצף שבין פרימה לטוויה, פירוק לאיחוי, מאפשרות לעצמן לשייט במרחב חלומי.
העבודות המוצגות הן תוצאה של עבודת הכישוף האישית והקבוצתית שהחלה במסע משותף של האמניות למדבר, במסגרתו שוחחו עם שדים. מנקודה זו, החלה כל אחת מהמשתתפות בתהליך אישי של זיקוק ודיוק העבודה הנפשית והאמנותית. העבודות נתלו בחלל ביחס לשלושת שלבי הכישוף והן ממשיכות את המהלך המאגי: החלל הפנימי מוקדש להקא (Heka) שהיא השלב הראשון, ומשמעותה ניסוח מנטרה בתהליך התכווננות והקשבה פנימה. החלל עוצב כך שישמש מקום מפגש אינטימי לצופה עם העבודות המוצגות בו ועם עצמו. הסיה (Cia), השלב השני של הכישוף, ממוקמת בחלל מול דלת הכניסה ומשמעותה שהייה במרחב דמיוני באופן פעיל. העבודות בחלק זה מתייחסות למצבים נפשיים מדומיינים של האמניות. ואילו הו (Hu) מהווה את השלב האחרון, פירושה הוצאת הדברים מן הכוח אל הפועל. בחלק זה מוצגים תוצרים של אקטים טקסיים ופולחניים.
ביאנקה אשל גרשוני, ערבה אסף, שני פרי-נס, הדר מיץ, ליאור שור
אוצרת: ליאור שור
מרץ, 2019
מהדורה מקוונת | מרץ, 2019
דימוי: משקל כבד, מתוך יומנים ויזואליים, טכניקה מעורבת 2019-2017
'הקא / Heka', היא תערוכה המוצגת בגלריית אלפרד עד 22 במרץ, 2019